pátek 12. července 2013

Jednoduché zabezpečení připojení pomocí domácího routeru

Pokud se například potřebujete z nezabezpečených sítí připojovat k důležitým aplikacím doporučuji si vytvořit proxy spojení skrze SSH (SSH je sám o sobě šifrovaný). Do nastavení PuTTY stačí přidat tunel pro spojení (Connection -> SSH -> Tunnels). Dále zaškrtnout Dinamic a zadat číslo portu (888).


Díky tomuto nastavení si vytvoříte improvizovanou VPNku, největší výhodou je jednoduchost tohoto řešení bez nutnosti instalace programů (stačí jen na počítači spustit PuTTY a internetový prohlížeč). V prohlížeči je ještě nutné si nastavit položku SOCKS Host na localhost a port například na 888. Do Chrome či Firefoxu je možné nainstalovat doplněk SwitchySharp Proxy, kterým je možné snadno přepínány předdefinované proxy servery.


Z pohledu nezabezpečené, nebo sledované sítě, si váš počítač vytvoří zabezpečené spojení na adresu Vašeho routeru, data tekoucí skrze tento tunel není možné tak snadno sledovat. Výhodou je například možnost ze zahraničí sledovat například ČT4 Sport, kdy si server myslí, že sedíte doma a nikoli v zahraničí. U tohoto řešení nemám představu jak je to s legislativou, zda je důležité, že jste obyvatel České Republiky a řádně platíte koncesionářský poplatek nebo zda je nejdůležitější fakt, že nejste na území ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat