sobota 8. února 2014

GPS přijímač pro fotoaparát Nikon

Většina zrcadlovek má konektor pro externí spoušť v případě Nikonu jsou zde piny +5V, GND, ostření (první poloha spouště), expozice (domáčknutí spouště) a vstup pro GPS data. Dle zdrojů se jedná o standardní NMEA protokol na 4800 Bd, stačilo tedy změnit výstupní rychlost GPS modulu RYN25AI založeném na modulu u-blox MAX-7. Speciální konektor byl vytěžen z drátové spouště zakoupené na e-bay, za méně než sto korun, pro mechanické uchycení do sáněk byla ještě zakoupena krytka BS-1. Plášt konektoru bylo nutné po straně opatrně naříznout a přepájet piny napájení a sériového portu.

Nastavení přenosové rychlosti se provádí odesláním následující sekvence, více podrobností je uvedeno v katalogovém listu GPS přijímače. Je vhodné použít například Hercules SETUP od HW serveru nebo Terminal by Br@y++. U prve zmíněného je nutné na kartě Serial zaškrtnou volbu HEX a příkaz odeslat. Druhý vyžaduje zadání bajtů v hexadecimálním formátu uvozené znakem $.

B5 62 06 41 09 00 01 01 30 81 00 00 00 00 FC FF 20

Zapojení pinů konektoru je popsáno na [1].


Kabel je mechanicky upevněn proti vytržení pomocí namáčknutého prstence z velké kancelářské sponky. V rozích jsou vyvrtány díry pro světlovody, levá - zelená indikuje přítomnost napájení GPS modulu a červená blikáním aktuálnost určení polohy.

 Přijímač je vložen do univerzální přístrojové krabičky, v pozadí je patrná přišroubovaná krytka pro sáňky na spodek krabičky. Vrut drží pohromadě oba díly krabičky a zároveň zamezuje otočení krabičky vůči sáňkám fotoaparátu.  


Materiál krabičky je vzhledově dosti podobný materiálu těla fotoaparátu.

[1] http://pinoutsguide.com/DigitalCameras/nikon_d90_pinout.shtml
[2] http://www.reyax.com/Module/GPS/RYN25AI/RYN25AI.pdf
[3] http://www.petermillerphoto.com/nikongps/nikongps2.html

Žádné komentáře:

Okomentovat