neděle 26. května 2019

RTL SDR pod Windows 10

Po přechodu na Windows 10 bylo nutné nainstalovat nové ovladače pro RTL2832U. V mém případě nestačilo jen stáhnout a dle obvyklého postupu "nahradit" původní ovladač WinUSB. Koumáním logu jsem zjistil, že při instalaci si program vytvoří v "Users/Jméno_uživatele/" složku usb_driver ale hledá ji v umístění "Users/Jméno_uživatele/./usb_driver/". Stačilo tedy, v rozšířeném módu, kliknout vedle tlačítka "Install Driver" nebo "Replace Driver" a vybrat příslušnou složku amd64 nebo x86. Viz následující obrázek.


Pokud po instalaci ovladače WinUSB není možné tuner najít, tak je potřeba podobně postupovat USB Driver Tool.

http://visualgdb.com/UsbDriverTool

Jako první jsem se pokusil naladit FM rádia, konkrétně Radiožurnál je u nás na frekvenci 88,5 MHz, musel jsem tedy vyštrachat FM anténu od staré TV karty. Pro příjem jsem použil SDRSharp viz následující obrázek, je nutné si trochu pohrát se ziskem vstupního zesilovače (RF Gain).




Nastavení.


Dálková ovládání jsou většinou v pásmu 433 MHz.

Dále je možné si pěkně naladit takové ty dětské vysílačky, jedna byla na frekvenci 27 MHz a druhá na 52,6 MHz.

Příjem AM (amplitudově modulovaného signálu) je možné si vyzkoušel například na vysílání letového provozu. Pásmo se nachází v rozsahu 108-136 MHz a používá se právě AM modulace.

Příklady frekvencí letišť, které mají přiděleny:
Mladá Boleslav                       123,6 MHz
Dvůr Králové nad Labem 119,65 MHz

Příklad komunikace je zde: Aha, zrovna nám okolo letí OK-RTR - CESSNA 172 SP  z odkazu zjistíme spoustu zajímavých podrobností.

Kromě příjmu FM rádií se podařilo zprovoznit i příjem ADS-B dat palubních odpovídačů letadel. Bylo nutné si vzpomenout, jak se počítala vlnová délka lambda a uskřípnout a připájet dva drátky o délce čtvrtiny vlnové délky. Pro kmitočet ADS-B 1090 MHz je délka jedné poloviny cca 6,9 cm, tím nám vznikl půlvlnný dipól.


Dále jsem se pokoušel zobrazit spektrum GPS signálu ale patrně již bylo mimo rozsah přijímače (1575,42 MHz) nebo napájením předzesilovače antény.

Další bezva věcí je možnost SDRSharp doplnit o měřič signálu (LEVELMETER) ideální pro nastavení anténního zesilovače.

Na závěr jsem se ještě pokoušel o příjem DAB ale bohužel se nezadařilo, přikládám tedy alespoň obrázek spektra.



Zdroje:
http://sdr.ipip.cz/rtl-sdr-ads-b
http://blueskyaviation.cz/pronajem-letadel/cessna-172-sp/
https://www.rtl-sdr.com/levelmeter-new-sdr-plugin/

2 komentáře: